Hvordan ved jeg om et møbel er bæredygtigt?

Hvad er bæredygtigt forbrug af møbler? Der findes ikke et entydigt svar på, hvordan man bæredygtigt forbruger møbler, men her får du nogle bud.

  1. Lad være... eller gentænk dine behov for et nyt møbel

Det mest bæredygtige møbel, er det møbel som du ikke køber. Det kan også være, at du kun har brug for 4 spisebordsstole og derfor ikke behøver at købe 6 stole, og kan bruge nogle af dine andre stole, når du får gæster. Det kan også være, at et af dine andre møbler kan udfylde det behov, som du tænkte, at et nyt møbel skulle dække. 

  1. Minimer dit behov

Det er ikke alle som kan leve på en sten, og vi har behov nogle møbler i vores hjem. Men jo mere du kan undvære at købe af nye møbler, desto mere bæredygtigt vil dit forbrug være. Du kan også tænke i, at dit nye møbel kan dække flere behov eller funktioner som fx både at være et arbejdsbord og spisebord osv. 

  1. Genbrug og reparér dine møbler

Du kan forlænge levetiden på dine møbler ved at reparere det (enten selv eller få andre til det), male møblet med bæredygtigt maling osv. Det er også bæredygtigt at få et møbel som alligevel skulle smides ud eller købe genbrugsmøbel eller et møbel som er lavet af genbrugs- eller overskudsmaterialer. 

  1. Giv nyt liv til dine udtjente møbler (upcycling)

Du kan give nyt liv til dine udtjente møbler ved at finde nye funktioner til dem. En hylde kan måske bruges til serveringsbræt, skærebræt, bordskåner osv. ved at ændre en lille smule på det. 

  1. Sælg, donér eller aflevér dine møbler til genbrug

Hvis du ikke vil reparere, upcycle eller på anden måde genanvende dine møbler, så kan du sælge dem på fx DBA eller donere dem til fx Røde Kors butikkerne, Folkekirkens Nødhjælp osv., eller aflevere dem på den lokale genbrugsstation. På flere genbrugsstationer får møblerne nyt liv via deres gensalgsbutikker.